Håndværkeren er blevet dyrere

Et nyt prisindex fra 3byggetilbud.dk viser, at håndværkerarbejde er blevet dyrere. Særligt prisen på tømrer- og malerarbejde er steget, mens stigningen er noget mindre for murer- og elektrikerbranchen.

3byggetilbud.dk, der årligt formidler mere end 30.000 bygge- og renoveringsopgaver til private boligejere, har udarbejdet et prisindex for 2015, 2016 og 2017.

”Prisstigningerne er blandt andet et udtryk for en stigende efterspørgsel i markedet. Derfor er det lige nu særligt vigtigt at indhente flere tilbud på en opgave, hvis man vil være sikker på at få den bedste pris og løsning,” siger Maria Carlsen, kommunikationschef hos 3byggetilbud.dk.

Hun understreger samtidig, at prisen ikke er den eneste faktor, når danske bygherrer skal planlægge et bygge- eller renoveringsprojekt.

Stigning på 147 procent

Forklaringen på de seneste års prisstigninger skal findes flere steder. Først og fremmest er der generelle prisstigninger i samfundet. Inflationen påvirker også priser på eksempelvis transport og materialer.

Samtidig handler det om udbud og efterspørgsel: ”Der bliver sat betydeligt flere opgaver i gang, blandt andet fordi danske boligejere har fået flere penge mellem hænderne. Sammenligner vi første halvår af 2012 med første halvår af 2017, så har vi haft en vækst på 147 procent i antallet af modtagne opgaver. Og det skal prisstigningerne også ses i lyset af,” siger kommunikationschef hos 3byggetilbud.dk Maria Carlsen

Sådan får du mest for pengene

Af tallene fremgår det også, at der er en del udsving afhængigt af, hvornår på sæsonen en bestemt type opgave bliver igangsat. Eksempelvis er der mange, der vil isolere, når vinteren melder sin ankomst. Ligeledes er det dyrere at skifte vinduer eller tag midt i sæsonen – frem for at gøre det tidligt på sæsonen.

3byggetilbud.dk anbefaler derfor danskere med en byggeopgave til at planlægge fremadrettet, når man står med en bygge- eller renoveringsopgave:

”Der er penge at spare, hvis man tænker langsigtet, når håndværkeren skal bookes. Hasteopgaver koster typisk lidt mere, når ordrebøgerne er fyldt op hos firmaerne,” siger Maria Carlsen.

grafer-3byggetilbud (1)